Greek English German Italian
epikoinoniste_mazi_mas_slide_2.pngepikoinoniste_mazi_mas_slide_2.png
 • MACON
 • einhell
 • stancolac
 • BOSCH
 • ΤΙΤΑΝ
 • wurth

untitled 

Ταράτσα: Κάντε το Μειονέκτημα του Σπιτιού σας Πλεονέκτημα

 

 
 

Στην προσπάθεια για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας κι άρα χρημάτων έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη ποικιλία και εξειδίκευση στις μονώσεις ταρατσών. Ως ένα από τα πιο εκτεθειμένα σημεία ενός σπιτιού, η ταράτσα μπορεί να αποτελεί την "αχίλλειο πτέρνα" μιας οικοδομής κυρίως στους μήνες εκείνους που παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα που απαιτούν επιπλέον δαπάνη ενέργειας, είτε θέρμανσης είτε ψύξης.

Η μόνωση της ταράτσας σας είναι επένδυση κι όχι έξοδο και θα αποσβεσθεί μέσα σε λίγα χρόνια.

Kelyfos Rooftile

Μελέτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ένέργειας (ΚΑΠΕ Ιούνιος 2006) έχει δείξει οτι μια τυπική πολυκατοικία στην Αθήνα θα μπορούσε να κερδίσει περίπου 1.000€ τον χρόνο χρησιμοποιώντας Kelyfos Rooftile στο δώμα της. Γενικώς τα ενεργειακά οφέλη μπορούν να φτάσουν και το 48% (ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο ή φυσικό αέριο). Εκτός από την αποδεδειγμένη εξοικονόμηση ενέργειας το θερμομονωτικό πλακίδο Kelyfos Rooftile καθιστά  το κτήριο πιο οικολογικό μειώνοντας την εκπομπή αέριων ρύπων μέχρι και 35%.

Το Kelyfos Rooftile είναι ένα σύνθετο θερμομονωτικό πλακίδιο το οποίο χρησιμοποιείται για την θερμομόνωση του δώματος (ταράτσα) και αποτελείται από ειδικές πλάκες λευκού τσιμέντου, υψηλών προδιαγραφών, με επικολλημένη εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS) Styrofoam IT της DOW.

Πλεονεκτήματα:

 • Προστασία του δώματος από καιρικές καταπονήσεις
 • Προστασία της υφιστάμενης στεγάνωσης* του δώματος από γήρανση και θερμική καταπόνηση
 • Ευκολία και ταχύτητα στην τοποθέτηση με απλή απόθεση
 • Μικρό βάρος (46kg-m2) κατάλληλο για δώματα ελάχιστου φορτίου  πλακόστρωσης χωρίς κίνδυνο υφαρπαγής από τον άνεμο
 • Απάλειψη θερμικών γεφυρών** χάρη στη ραμποτέ διαμόρφωση των πλευρών του πλακιδίου
 • Κύριο μέρος του πλακιδίου αποτελείται από το πιο αξιόπιστο θερμομονωτικό υλικό  της αγοράς STYROFOAM  της DOW
 • Δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του πλακιδίου σε ανέγερση επιπλέον ορόφων
 • Καλαίσθητη τελική επιφάνεια

Εκτός από τα πλεονεκτήματα που ήδη έχουν αναφερθεί το Kelyfos Rooftile προστατεύει τη στεγάνωση (υγρομόνωση) του δώματος χωρίς να χρειάζεται η περιοδική αντικατάσταση ή ενίσχυση της. Επίσης σταματά την συγκέντρωση υδρατμών στο κτήριο και δεν εμφανίζονται τα αντιαισθητικά μαυρίσματα στους εσωτερικούς τοίχους από μούχλα και υγρασία.Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα του Kelyfos Rooftile είναι η επαναχρησιμοποίηση των πλακών στην περίπτωση ανέγερσης επιπλέον ορόφων.

*Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του Kelyfos Rooftile είναι να έχει προηγηθεί στεγάνωση (υγρομόνωση) και δημιουργία ρύσεων στην ταράτσα.

**Θερμική γέφυρα: Τα τμήματα εκείνα των κτηρίων (κολώνες, δοκάρια) που κατέχουν λιγότερη ή μηδαμινή θερμομονωτική ικανότητα σε σχέση με   τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία του κτηρίου. Αν και αποτελούν ένα μικρό τμήμα του οικοδομήματος, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό της θερμικής απώλειας των κτηρίων.

imagesWZB594N2

Το συχνό φαινόμενο με τις μαυρίλες στον τοίχο

 

 

Οι μαυρίλες που εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του σπιτιού δημιουργούνται από μύκητες. Οι μύκητες είναι ζώντες οργανισμοί που θρέφονται και σχηματίζουν αποικίες σε σημεία όπου υπάρχει συνεχής παρουσία υγρασίας. Εκτός από την αντιαισθητική εμφάνιση, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, άσμα, αναπνευστικά προβλήματα.

Μαυρίλες μέσα σε ένα σπίτι εμφανίζονται συνήθως στους τοίχους, στο ταβάνι, σε γωνίες χαμηλά και ψηλά, πίσω από καναπέδες και ντουλάπες, στα πλαίσια γύρω από πόρτες και παράθυρα. Επίσης σε ταβάνια τελευταίου ορόφου που έχει τοποθετηθεί θερμομόνωση σχηματίζονται τα χαρακτηριστικά μαύρα τετράγωνα γύρω από τις θερμομονωτικές πλάκες.

Το φαινόμενο αυτό εξηγείται στη Φυσική με την θεωρία της θερμοκρασίας δρόσου. Η εξήγηση είναι απλή: η υγρασία που περιέχει ο αέρας, όταν έρχεται σε επαφή με μία ψυχρή επιφάνεια, υγροποιείται, κολλάει πάνω στην επιφάνεια και σιγά-σιγά εκεί αναπτύσσονται μύκητες.

Για την ευκολότερη κατανόηση δημιουργίας του παραπάνω φαινομένου θα εξηγήσουμε γιατί ιδρώνει το τζάμι στο παράθυρο της κουζίνας ή ο καθρέπτης στο μπάνιο. Σ’ αυτούς τους χώρους του σπιτιού, ο αέρας έχει αυξημένη θερμοκρασία και σχετική υγρασία και όταν έρχεται σε επαφή με το τζάμι ή τον καθρέπτη, που έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία, υγροποιείται. Επειδή όμως οι επιφάνειες είναι στιλπνές και καθαρίζονται συχνά, δεν αναπτύσσονται μύκητες. Σ΄ αυτή την περίπτωση το φαινόμενο γίνεται άμεσα αντιληπτό γιατί οι επιφάνειες θαμπώνουν.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο, όταν επικρατούν χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, παρατηρούμε τους αμόνωτους τοίχους να ιδρώνουν από την μέσα πλευρά. Το φαινόμενο αυτό είναι περισσότερο σύνηθες σε βορινά τοιχία. Άλλα δομικά στοιχεία είναι κολώνες, δοκάρια, πλάκα τελευταίου ορόφου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί στα πλακάκια του δαπέδου σε διαμέρισμα του πρώτου όροφου όταν η pilotis είναι αμόνωτη.

Στις παραπάνω περιπτώσεις το φαινόμενο γίνεται αντιληπτό όταν αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες μαυρίλες.

Χωρίς να επεκταθούμε σε λεπτομερή ανάλυση του φαινομένου (θερμοκρασία δρόσου), προκύπτει ότι η διαφορά θερμοκρασίας μέσα-έξω και η υγρασία του αέρα ευθύνονται για την υγροποίηση. Η θερμοκρασία και η υγρασία μεταβάλλονται εύκολα από πολλές αιτίες. Έτσι εξηγείται πώς εμφανίζονται μαυρίλες που αρχικά δεν υπήρχαν, όταν αντικαθιστούμε τα ξύλινα κουφώματα με (αεροστεγή) αλουμινίου ή όταν τίθεται για πρώτη φορά σε λειτουργία σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αντίθετα με ότι πολλοί πιστεύουν, δεν χρειάζεται υγρομόνωση. Χρειάζεται θερμομόνωση.

Προσωρινά μέτρα ανακούφισης που μπορείτε να πάρετε το χειμώνα είναι να αερίζετε καλά το σπίτι και να διατηρείτε την θέρμανση σε χαμηλή θερμοκρασία.

Η οριστική λύση βέβαια είναι η θερμομόνωση.

Για να βεβαιωθούμε ότι οι μαυρίλες που έχουν δημιουργηθεί είναι πράγματι από υγροποίηση υδρατμών, ώστε να οδηγηθούμε στην σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, υπάρχει ένας απλός τρόπος να το διαπιστώσουμε. Με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι τρίβουμε καλά τις μαυρισμένες επιφάνειες. Αν οι μαυρίλες φεύγουν τότε έχουν δημιουργηθεί από συμπύκνωση υδρατμών και η λύση όπως είπαμε είναι η θερμομόνωση.

Προσπάθησα σε λίγες σειρές και με απλά λόγια να εξηγήσω το φαινόμενο θερμοκρασίας δρόσου που εμφανίζεται σε κατοικίες κυρίως χωρίς μόνωση, με την πλειοψηφία των ενοίκων να ανησυχεί για την αισθητική εμφάνιση του χώρου. Πέραν αυτού σημαντικότερο είναι οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία.

Το φαινόμενο της θερμοκρασίας δρόσου επίσης δημιουργεί μεγάλες καταπονήσεις στα δομικά στοιχεία της οικοδομής. Είναι ευθύνη του μηχανικού-μελετητή να αποτρέπει να δημιουργούνται οι συνθήκες που βοηθούν την εμφάνισή του. Παρόλα αυτά όταν παρουσιαστεί, απευθυνθείτε σε ένα καλό συνεργείο μονώσεων για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

 

 Πώς θα ζεσταθείτε με… οικονομία.

Είναι το κρύο τσουχτερό; Ανάψτε συσκευές θέρμανσης γνωρίζοντας όλα τα «μυστικά» που θα συγκρατήσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά και τα κοινόχρηστα. Η Greenpeace συμβουλεύει:  

· Η σωστή μόνωση του σπιτιού... σώζει. Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. Αν επιπλέον αυτά έχουν θερμοδιακοπή χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση φτάνει το 20 – 30%

· Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές όπως κλιματιστικά ή σόμπες, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α).

· Αν μπορούμε τοποθετούμε στην ταράτσα μας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (1kW, δηλαδή περίπου 10-15 τετραγωνικά μέτρα).

 

1. Έχετε παρατηρήσει σημάδια υγρασίας σε τοίχους ή οροφές; Η υγρασία φθείρει το κέλυφος του κτιρίου και αλλοιώνει τις μονωτικές ιδιότητες των υλικών κατασκευής. Καθιερώστε ένα πρόγραμμα τακτικών ελέγχων για υγρασία, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων για διαρροές και προβλήματα στα δίκτυα νερού, αποβλήτων και απορροής όμβριων του κτιρίου.

2. Κλείνετε τα ανοίγματα (πόρτες και παράθυρα) όταν λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης / κλιματισμού; Έως και 30% εξοικονόμηση ενέργειας από την θέρμανση /κλιματισμό μπορεί να επιτευχθεί με το κλείσιμο των ανοιγμάτων σε όλο το κτίριο.

3. Έχετε προγραμματίσει έλεγχο των ανοιγμάτων του κτιρίου (πόρτες, παράθυρα, κτλ); Προβλήματα εφαρμογής και αεροστεγανότητας μπορεί να οδηγούν σε μεγάλες απώλειες. Ελέγξτε και σημειώστε ποια παράθυρα, εξωτερικές πόρτες, θυρίδες αερισμού, κτλ παρουσιάζουν προβλήματα αεροστεγανότητας. Μονώστε καταλλήλως για να αποφύγετε την σπατάλη ενέργειας.

4. Είναι όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι και οι μεσοτοιχίες επαρκώς μονωμένες; Η απώλεια θερμότητας μέσω των εξωτερικών τοίχων μπορεί να μειωθεί έως και 65% με την χρήση κατάλληλων μονωτικών υλικών.

5. Υπάρχουν εμφανείς θερμικές γέφυρες στην πρόσοψη του κτιρίου; Οι θερμικές γέφυρες (απολήξεις δοκαριών, κολώνων, σινάζια, κτλ) αποτελούν μία μόνιμη πηγή διαρροής θερμικής ενέργειας από το κτίριο στο περιβάλλον. Επίσης, συντελούν στην εμφάνιση υγρασίας σε εσωτερικούς τοίχους και τα ταβάνια του κτιρίου.

6. Είναι τα ταβάνια και η σκεπή επαρκώς μονωμένη; Η απώλεια θερμότητας μέσω της οροφής μπορεί να μειωθεί έως και 80% με την χρήση κατάλληλων μονωτικών υλικών.

7. Υπάρχουν ή πρόκειται να τοποθετηθούν παράθυρα με διπλά τζάμια; Αντικαταστήστε τα τζάμια στα παράθυρα ή ολόκληρα τα κουφώματα ώστε να υπάρχουν διπλά τζάμια σε όλα τα ανοίγματα.

8. Να απευθυνθείτε στις εταιρείες παροχής ενέργειας για όποια απορία μπορεί να προκύπτει από τα τιμολόγια.

9. Πραγματοποιείται η ετήσια συντήρηση του καυστήρα / λέβητα; Σιγουρευτείτε ότι ένας εξειδικευμένος τεχνικός ελέγχει και συντηρεί ετησίως το σύστημα θέρμανσης σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

10. Είναι τα θερμαντικά σώματα και η έξοδος των καυσαερίων χωρίς εμπόδια; Αντικείμενα που σκεπάζουν τα σώματα ή εμποδίζουν την έξοδο των καυσαερίων από τον καυστήρα επιβαρύνουν την λειτουργία του συστήματος και αυξάνουν τις ώρες λειτουργίας του καυστήρα.

11. Ελέγξτε τακτικά ότι δεν υπάρχουν αντικείμενα ή εμπόδια πάνω στα θερμαντικά σώματα ή την έξοδο καυσαερίων του καυστήρα.

12. Χρησιμοποιούνται φορητά μέσα θέρμανσης; Σόμπες, αερόθερμα, κτλ έχουν μικρό συντελεστή απόδοσης και μεγάλη ηλεκτρική κατανάλωση. Αποτρέψτε τη χρήση φορητών μέσων θέρμανσης εκτός περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης.

13. Γνωρίζετε την πραγματική απόδοση του συστήματος θέρμανσης; Ένας καυστήρας νέας τεχνολογίας μπορεί να είναι 10 – 30% πιο αποδοτικός από έναν αντίστοιχο παλαιότερο.

14. Γίνεται προμήθεια εξοπλισμού με βάση την ενεργειακή κλάση του; Συσκευές που ανήκουν στην κλάση Α ή Β χρειάζονται έως και 55% λιγότερη ενέργεια από συσκευές κλάσης Ε ή χειρότερης. Προτείνεται την αγορά μόνο συσκευών ενεργειακής κλάσης Α ή Β. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων

15. Μήπως, το χειμώνα, η εσωτερική θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 19 – 20 ºC? Η θερμοκρασία αυτή είναι η μέγιστη προτεινόμενη για βέλτιστες συνθήκες άνεσης. Για κάθε βαθμό θερμοκρασίας παραπάνω, το κόστος ενέργειας αυξάνεται κατά 7%. Μετρήστε την εσωτερική θερμοκρασία σε όλους τους θερμαινόμενους χώρους και ρυθμίστε τους θερμοστάτες έτσι ώστε αυτή να μην ανεβαίνει πάνω από το όριο των 19 – 20 ºC.

 
 
 
(c) Copyright 2013 All Rights Reserved pasxalidis.com.gr - designed by G.T.K. team